Remus Florescu: Cred că documentarul Colectiv ar trebui pus elevilor la școală pentru a le deschide ochii cu privire la țara în care trăiesc

0

Jurnalistul și președintele APPC (Asociatia Profesionistilor din Presa – Cluj), Remus Florescu, a realizat o analiză interesantă cu privire la documentarul Colectiv, concluzionând că ar trebui pus elevilor la școală pentru a le deschide ochii cu privire la țara în care trăiesc.

``Ăștia nu sunt oameni” Aceasta este concluzia documentarului Colectiv – care prezintă putreziciunea sistemului sanitar din România. Pelicula începe cu scena înfiorătoare din clubul bucureștean, în care de la banalul unui concert rock se trece fulgerător la un film de groază, în care suntem lăsați să ne imaginăm ce se întâmplă după țipetele înfricoșate ale tinerilor.

Documentarul prezintă adevărata față hidoasă a sistemului sanitar din România, dar și a medicilor care dau viață acestor spitale. La un moment dat suntem martorii unei scene de un absurd strigător la cer: ministrul Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu încearcă, la o ședință, să afle cum pot fi retrase din spitale biocidele Hexi Pharma, dovedite ca neconforme. „Nu se pot retrage”- spune un „expert” din minister. „???” Legea prevede că doar furnizorul le poate retrage, adică Hexi Pharma. Magistrații au blocat conturile Hexi Pharma, care nu poate din această cauză să emită facturi storno pentru a retrage biocidele. Incredibilă dedicarea cu care i se explică ministrului că cea mai bună soluție e să ridice din umeri. Catch 22 în stare pură.

Apoi vedem mai multe cazuri medicale dezvăluite de echipa de investigații a lui Cătălin Tolontan de la GSP. Unul dintre cele mai șocante este cel în care un medic prezintă filmarea de la Spitalul de arși, în care se văd viermii cum colcăie pe rama deschisă a unui pacient. Într-o filmare în cabinetul ministrului Sănătății, Voiculescu vorbește cu medicul care a făcut dezvăluirea. Omul încearcă să înțeleagă cum e posibil se întâmple așa ceva într-un spital. „Ăștia nu sunt oameni” – vine răspunsul. „Ăștia nu sunt oameni!”

Ce fel de oameni ar condamna la moarte niște tineri, refuzându-le șansa de a se trata în străinătate, în condițiile în care știau că îi trimit într-un spital unde colcăie pioceanicul și alte bacterii rezistente? Nu vorbim numai de politicieni, ci și de medicii care au pus batista pe țambal ridicând din umeri și uitându-se în altă parte.

Toată nebunia de după Colectiv a fost gestionată de un guvern PSD. „Condițiile din Germania le avem și aici”, spunea atunci ministrul Sănătății, Bănicioiu. Presa, și mai ales GSP-ul lui Tolontan, a dezvăluit mizeria din sistemul de Sănătate. Voiculescu a încercat să facă ceva pentru a schimba nebunia din Minister, dar s-a purtat cu mănuși, pentru a nu face valuri. Strategia a fost extrem de greșită. Dacă cineva va mai dori vreodată să elimine sistemul mafiot din Sănătate va trebui să intre cu tancul în acesta. Același lucru s-a întâmplat cu Guvernul Cioloș – miniștri au jucat cu mănuși, având și un mandat supus unor negocieri politice. Astfel s-a întâmplat că la numai un an de la dezastrul din clubul Colectiv, partidul care a gestionat dezastruos criza să obțină un rezultat istoric. Asta dovedește încă o dată importanța comunicării în condițiile în care memoria colectivă a românilor este extrem de scurtă.

Remus Florescu, președintele APPC

Cred că documentarul Colectiv ar trebui pus elevilor la școală pentru a le deschide ochii cu privire la țara în care trăiesc.

Cred că documentarul Colectiv ar trebui să fie difuzat în fiecare an de 1 Decembrie, Ziua Națională a României până când sistemul sanitar se va schimba. Și va trebui difuzat ani buni, pentru că foarte mulți dintre cei care conduc acest sistem au încetat, demult, să mai fie oameni. Să nu credeți că dacă mâine ar fi un dezastru similar, sistemul sanitar s-ar descurca mult mai bine„ a comentat documentarul, jurnalistul clujean.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *