Daniel Metz, pentru Clujul Cultural: „Economia post Covid-19 va fi una mult mai pragmatică, agilă, fluidă”

Omul de afaceri Daniel Metz, CEO al NTT DATA România, i-a acordat un interviu jurnalistului Tiberiu Fărcaș, despre cum trece această perioadă dificilă, generată de virusul COVID-19.
Metz nu este atât de pesimist din punct de vedere economic, considerând că această criză poate fi și o șansă pentru România: „Economia per ansamblu va avea mult de suferit. Felul în care facem business se va schimba. Multe companii care deja si-au suspendat activitatea sau cele care o vor face in perioada urmatoare, nu vor mai regasi fostii clienti acolo unde i-au lasat. Comertul clasic se va muta accelerat in online. Comerciantii vor intelege ca acele chirii enorme platite in centrele comerciale pot fi transformate in sisteme eficiente de desfacere in regim online. Un numar tot mai mare de specialisti vor lucra de acasa. Costurile mari generate de infrastructura unor sedii de birouri generoase se vor converti in castiguri suplimentare ale celor care vor reusi sa flexibilizeze relatiile de munca. Va avea loc o crestere a veniturilor personalului si o optimizare a structurii de costuri de infrastructura pentru angajatori. Conceptul de globalizare va suferi o transformare semnificativa. Aceasta poate fi o sansa pentru noi. Consider ca multi romani intorsi in aceasta perioada din strainatate vor incerca sa-si construiasca viitorul aici, in Romania.
Proximitatea Romaniei fata de concernele Europene care si-au mutat productia in Asia poate fi o sansa pentru noi. Economia post #Covid19 va fi una mult mai pragmatică, agilă, fluidă. Conceptul de freelancing va deveni ceva obisnuit si nu este nimic rau in asta. Consider ca va aparea o noua generatie de antreprenori care vor avea capacitatea de a deveni un liant intre entitatile manufacturiere si piata. Logistica proceselor comerciale poate deveni o oportunitate pentru cei care vor intelege sa satisfaca necesitatile clientilor in timp real. Spre exemplu, la nivelul unor aglomerari urbane, sa intri in posesia unui produs sau serviciu in maximum o ora. Serviciile de notariat, consultanta juridica, consultanta financiara, serviciile publice, partial consulturile medicale etc. trebuie sa paraseasca modelul clasic al interactiunii intr-un sediu costisitor, intr-un interval orar rigid si stramt. Societatile care vor invata din aceasta criza vor crea conditiile cadru necesare virtualizarii proceselor administrative si comerciale” a răspuns Metz, celui mai important site de cultură din Ardeal, Clujul Cultural.