Poezia à la Cluj, lăudată în cea mai prestigioasă revistă literară și culturală din Finlanda!

0

Medeea Iancu, poeta feministă a Clujului, luptătoare pentru drepturi civile și regizor, a fost intervievată de Nuori Voima, cea mai prestigioasă revistă literară și culturală din Finlanda, revistă înființară în 1908.

Interviul de excepție are ca teme, starea literaturii din România, rolul femeilor în literatură și despre Manifestul de la Botoșani.

„A apărut noul număr al revistei Nuori Voima. Multe mulțumiri lui Tuukka Tuomasjukka pentru răbdare, traducerea poemelor și acest interviu despre starea literaturii în Romînia, despre rolul femeilor în literatură și despre Manifestul de la Botoșani.

În situația actuală, cu atît mai mult cred că trebuie să vorbim despre drepturile femeilor, cenzură, literatură scrisă de femei, rolul artei și responsabilitatea care revine nu doar artistului/ artistei, dar și instituțiilor, ministerelor. Recent, Teatrul Național din Iași a promovat poezia legionarilor, alte teatre sînt, deloc nesurprinzător, concentrate pe promovarea creației bărbaților. Traducerile, în mare parte, promovează creația bărbaților. În 2020 educația și cultura sînt la pămînt, la fel cum au fost cam în toată istoria acestei țări. Literatura contemporană lipsește din manuale; literatura scrisă de femei lipsește din manuale. Educația lipsește din această țară. În detrimentul prezentului și evoluției, se promovează un trecut idealizat și păgubos, corupt, discriminatoriu și tolerat.

Reducerea la tăcere a femeilor și autoarelor are o lungă și sinistră istorie; ea nu este o problemă minoră, exterioară literaturii: așa cum sînt văzute, tratate femeile în societatea romînească, așa sînt văzute și tratate în literatură” a anunțat poeta clujeană, Medeea Iancu.

Medeea Iancu este poetă, regizoare, feministă și activistă pentru drepturi civile. A debutat editorial cu volumul „Divina Tragedie”, (Brumar, 2011 – premiile Marin Mincu, Radu Săplăcan). A mai publicat volumul „Cîntarea care a biruit toate cîntările”, (Editura Paralela 45, 2015), „Delacroix este tabu: Amendamentele lirice” fiind cel mai recent volum. A publicat poeme în: revistele Timpul, Tomis, Tiuk, Viaţa românească, Tribuna, Dacia literară, Helikon, Familia etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *