În zona Bulevardului Muncii vor fi două poluri: Polul verde-sportiv și polul cultural

0

Pentru dezvoltarea armonioasă și durabilă a zonei Bulevardului Muncii din Cluj-Napoca și a bazinului adiacent, în masterplanul zonal se propune identificarea locației în vederea realizării a doi poli majori tip ancoră cu funcțiuni publice.

  • un Pol cultural – amplasat în peninsula formată de meandra Someșului în axul străzii Beiușului, cel mai apropiat punct al zonei de Nodul IRA Mărăști. Acest pol va putea conține una sau mai multe dotări culturale majore precum: muzeu, centru de artă, centru cultural, mediatecă, teatru sau alte asemenea. Dotarea va trebui să aibă impact și adresabilitate cel puțin metropolitană și să genereze un spațiu public adiacent semnificativ. Aceasta va avea rol de a crea punctul reper care să polarizeze întreaga zonă.
  • un Polul verde – sportiv – amplasat de o parte și de alta a raului Someș în lungul acestuia, în capătul vestic al pistei aeroportului, de la Centura TR35 la Stația de epurare. Acest pol va putea integra, alături de un parc verde semnificativ ca suprafata cu access direct pe ambele maluri ale Someșului, funcțiuni precum: bazin olimpic, centrul de atletism, clădiri pentru sporturi indoor, centre de escaladă, skatepark, piste de carturi, moto-cross, moto & velo-trial, centru pentru sporturi nautice caiac / canoe, etc.

Realizarea acestor 2 poli este un act de asumare strategică si vor avea un rol de catalizator pentru dezvoltarea teritoriilor adiacente. Acești poli trebuie să facă obiectul unor concursuri internaționale de arhitectură, iar administrarea lor trebuie dezvoltata cu operatori specializați pe functiunille implementate.

În plus față de acești doi poli majori, trebuie încurajată amplasarea de funcțiuni diverse, cu rol de ancoră locală-zonală de dezvoltare a teritoriului. Acești poli dispuși organic vor genera o dispersie echilibrată în procesul de evoluție a teritoriului și vor fi factorul de catalizare și urbanizare a arealelor adiacente acestora.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *