10 proiecte uriașe de infrastructură în Cluj: Care este mai important?

0

Deputatul USR Cluj, Viorel Băltărețu, specializat în proiectele de infrastructură ale județului Cluj și mai ales în rezolvarea acestora, lansează o provocare clujenilor și a publicat o listă cu cele mai importante zece proiecte de infrastructură din Cluj, solicitându-le să răspundă la trei întrebări:

  • pe care îl considerați cel mai urgent?
  • ce credeți că ar trebui îmbunătățit / schimbat / adăugat la aceste proiecte?
  • ce credeți că ar trebui să facă mai bine autoritățile?

Care sunt cele 10 proiecte?

  1. Centura metropolitană Cluj: s-a aprobat hotărârea de guvern pe indicatorii tehnico-economici. După ce i-a luat lui Boc patru ani să termine studiul de fezabilitate, e esențial să se urgenteze următoarele etape și să se lanseze licitația pentru lucrări. Finanțare există, așteaptă doar să fie cheltuită pentru lucrări în teren. La cum se mișcă procedurile birocratice, zero șanse să înceapă vreo lucrare în 2023.
  2. Trenul metropolitan Huedin – Baciu – Cluj – Dej: o soluție foarte bună de mobilitate urbană peste care s-a așternut praful în ultimul an, pare uitată definitiv la sertar de administrația Boc.
  3. Autostrada A3 Cluj – Zalău: deși constructorul român a lucrat foarte bine în ultimele luni pe șantierul început anul trecut cu bani din PNRR, PSD-PNL nu a reușit nici până astăzi să deblocheze contractual punctele critice cu alunecări de teren de la Nădășelu și Topa Mică. În acest context, lucrarea nu mai are cum să se termine în 2023.
  4. Autostrada A3 Câmpia Turzii – Chețani: după întârzieri de peste cinci ani, s-a semnat cu Strabag, termen (proiectare și execuție) 21 luni
  5. Drum expres de legătura A3 la Tureni: în iulie nu era lansată licitația de lucrări pentru acest drum expres vital pentru ocolirea Municipiului Turda, azi suntem în același punct.
  6. Drumurile expres Cluj – Dej și Bistrița – Dej – Baia Mare: s-a desemnat câștigătorul licitației pentru studiul de fezabilitate Baia Mare -Dej și Dej – Bistrița.
  7. Spații de servicii civilizate pe A3 Turda – Gilău și A10 Sebeș – Turda: PSD-PNL a anulat licitațiile pentru concesionarea acestor spații de servicii și nu s-a obosit să le relanseze.
  8. Calea ferată Cluj – Oradea: alt proiect major pentru care am obținut finanțare din PNRR. Licitația de lucrări e lansată de aproape un an, dar încă nu e niciun contract semnat pe cele patru loturi. Ca și la metrou, și în acest caz Grindeanu la Ministerul Transporturilor va rata în decembrie jalonul PNRR referitor la contractarea lucrărilor.
  9. Ridicarea restricțiilor de viteză CFR prin PNRR pe Cluj – Dej – Beclean/Baia Mare și Cluj – Teiuș: am prins anul trecut în PNRR circa un miliard de euro pentru astfel de lucrări rapide și eficiente de readucere a căii ferate la viteze de 120km/h; până în prezent, CFR nu a fost în stare să semneze vreun contract de lucrări în acest sens
  10. Metroul Cluj: în sfârșit, s-a încheiat etapa de depunere a ofertelor pentru licitație, după tărăgănările lui Boc și Grindeanu în lansarea licitației și actualizarea valorii proiectului. Această întârziere crește riscul de a rata primul jalon din PNRR Transporturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *