Dohotaru: Solicităm Apelor Române să nu mai taie copacii de la Someș și Canalul Morii!

0

Activistul civic și totodată fostul deputat Adrian Dohotaru solicită Apelor Române să nu mai taie copacii de la Someș și Canalul Morii.

„Zeci dacă nu sute de copaci au fost tăiați la Someș, vreo 15 la Canalul Morii zilele trecute. Tăierile sunt realizate pentru că în percepția inginerească a Apelor Române vegetația și copacii obstrucționează cursul apei.

De aceea, insulele din Someș sunt distruse constant de Apele Române. De aceea, se taie acum copacii la Canalul Morii din temerea ca odată prăbușiți, daca se prăbușesc, arborii pot forma baraje care in caz de inundații deviaza cursul apei. In cazul Canalului Morii, cu un baraj artificial o sută de metri mai sus, o astfel de temere, mai ales ca se vede ca majoritatea copacilor sunt sănătoși, e irațională, ne-ecologică.

Metodele și normativele Apelor Române trebuie schimbate, iar intervențiile realizate cu Soluții Bazate pe Natură, asa cum UE începe sa consacre astfel de paradigme în contextul atenuării schimbărilor climatice.

Intervenția Apelor Române este cu atât mai irațională cu cât sănătatea arborilor a fost evaluată în proiectul de amenajare minim invaziva a Canalului Morii în dreptul Canalului Morii pentru ca parcul să își dubleze suprafața, la propunerea asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, pentru a compensa privatizările anterioare.

Legat de Someș, proiectanții culoarului metropolitan sunt pentru păstrarea arborilor la râu, de aceea astfel de intervenții distructive la adresa naturii trebuie sa înceteze și căutate soluții alternative de întreținere a râului.

Din păcate, Primăria nu are oameni de specialitate, arboristi atestați la departamentul de spatii verzi care sa strunească atat departamentul, firme contractante ca sa antreneze intervențiile de asa zisa toaletare, sa colaboreze coerent cu alte instituții publice, să își impună perspectiva dezvoltatorilor privați.

Aici văd una dintre mizele următorilor ani: să fie aduși cei mai buni profesioniști la primarie pe câteva posturi conexe intervențiilor ‘verzi’: un arborist cel puțin, un grădinar-șef al orașului, un cercetător aplicat pe paradigme de tipul Soluțiilor Bazate pe Natură în locul unor funcționari rentieri” a precizat Adrian Dohotaru.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *