USR în Consiliul Local: Trei ani de schimbări concrete pentru clujeni

0

Se împlinesc trei ani de când consilierii USR din Consiliul Local Cluj Napoca fac ce au promis – reprezintă vocea cetățenilor și concretizează, prin proiecte, viziunea pentru un oraș care răspunde nevoilor locuitorilor lui.

Am vorbit cu clujenii și am înaintat propuneri care s-au transformat în decizii ale CL Cluj Napoca. Am obținut, în multe ocazii, dar nu de fiecare dată, voturile Consiliului, dominat de majoritatea PNL-PSD-UDMR.

Am găsit soluții la nevoile cetățenilor și credem că aceasta este calea de urmat în politică și în administrație.

Prioritatea USR în Consiliul Local a fost grija pentru copii și părinți.

Un oraș cu un ritm alert de dezvoltare are nevoie de creșe, grădinițe și școli, aproape de casă. Extinderea școlilor existente, care generează și mult trafic, nu mai este suficientă: calitatea educației suferă și spațiul pentru elevi se micșorează.

Am inițiat construirea primei școli din cartierul Bună Ziua, proiect care a fost aprobat și este în curs de realizare. Am convins Primăria să mărească bursele elevilor și să introducă masa caldă în școlile Nicolae Iorga și Traian Darjan. Am propus, dar sunt tergiversate de majoritate, o școală nouă în Câmpului și o creșă pentru cartierul Între Lacuri. Respinsă a fost construirea unei noi maternități, proiect cu care vom reveni.

Zece școli și grădinițe din Cluj Napoca, între care află Colegiul Național Emil Racoviță și Colegiul Național Gheorghe Șincai, vor avea cadastru, după ce am impus o astfel de decizie în CL. Cadastrarea reprezintă o condiție pentru accesarea fondurilor europene

A fost acceptată finanțarea pentru înființarea unui centru de tratare a adicțiilor. Inițiativa reprezintă una dintre soluțiile noastre pentru fenomenul în creștere al consumului de droguri și al scăderii vârstei dependenței.

O altă direcție pentru care am lucrat a fost facilitarea deplasării clujenilor în oraș, în siguranță.

Pentru extinderea transportului de noapte am strâns 7000 de semnături iar acum mii de clujeni beneficiază de cele 3 linii înființate de societatea locală de transport public. Inițiativa noastră de amenajare obligatorie a pasajelor pietonale, pe toate șantierele din oraș, a fost inclusă în devizul Departamentului de siguranță a circulației.

Măsura este cu atât mai necesară cu cât multe dintre lucrările de pe șantierele din Cluj au depășit termenele de execuție. Mobilitatea și siguranța cetățenilor trebuie asigurate ca semn de decență și respect pentru cei care sunt nevoiți să circule în zonele cu șantiere.

Am inițiat și sunt în curs de implementare proiecte de reabilitare a mai multor străzi și zone pietonale din oraș (străzile Gorunului și Hameiului, legătura pietonală între Semenicului și Năsăud, realizarea trotuarului de acces spre baza sportivă Gheorgheni).

Pentru o mai bună administrare a orașului și a zonei metropolitane am propus o aplicație de monitorizare a proiectelor, care a fost acceptată, dar și un consorțiu administrativ între Cluj Napoca și Apahida, Florești, Baciu și Feleacu pentru o rezolvare coordonată a problemelor comune, proiect ținut la sertar.

În acest mandat am obținut și finanțare pentru studiul asupra biodiversității Pădurii Hoia. Sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari, pădurea Hoia are nevoie de protecție. Iar memoria disidentei anticomuniste Doina Cornea a fost onorată prin acordarea postumă a titlului de cetățean de onoare al orașului. Inițiativa noastră reprezintă un elogiu adus curajului de a protesta în timpul dictaturii comuniste și un îndemn pentru clujeni de a păstra amintirea unui demers exemplar și al unui intelectual autentic.

„Este primul nostru mandat în administrația locală la Cluj Napoca, am dobândit experiență în administrație și avem soluții pentru marile și micile probleme ale Clujului. În trei ani am văzut cum funcționează mecanismele de luare a deciziilor, de ierarhizare a necesităților orașului și de distribuire a banilor.

Deși suntem în opoziție, am ales să votăm proiectele care schimbă în bine viața clujenilor. Dar ne-am opus deciziilor clientelare sau care aveau un impact negativ asupra orașului.

Am ales să fim nu doar vocea clujenilor, ci și partenerul lor. Coaliția noastră, a celor de la USR, este cu fiecare clujean care are voința de a clădi un oraș care răspunde nevoilor locuitorilor săi. Clujul trebuie să fie un oraș pentru toți, oriunde ar locui și orice venit ar avea˝, a declarat Alexandra Oană, lidera consilierilor USR din Cluj Napoca .

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *