Arhitect clujean, despre proiectul din zona Carbochim: Vorbim despre un proiect extractiv (…) înlocuim ecosistemul zona Someș cu o jardinieră, cu niște plante în ghiveci

0

Arhitectul Adriana Măgerușan a declarat de curând la evenimentul organizat de comunitatea Clujul Civic – Ce oraș vrem? Dezbatere publică pe PUZ Carbochim, că viitorul proiect de „regenerare” din zona Carbochim este un „proiect extractiv” care înlocuiește „ecosistemul zona Someș cu o jardinieră, cu niște plante în ghiveci”.

Măgerușan: Înlocuim ecosistemul zona Someș, înlocuim un potențial de creștere a biodiversității în zona Someș cu o jardinieră, cu niște plante în ghiveci

„Vorbim despre un proiect extractiv, un proiect care extrage resurse din comunele orașului și le înlocuiește cu o mega clădire, care va fi cu fațade verzi, acoperiș verde, și dacă va fi certificată ca o clădire verde dar această clădire, chiar dacă va fi verde, chiar dacă va fi gri, chiar dacă va fi roz, ea va produce niște daune acestor bunuri comune. Adică, înlocuim ecosistemul zona Someș, înlocuim un potențial de creștere a biodiversității în zona Someș cu o jardinieră, cu niște plante în ghiveci. Lucrurile nu pot să fie echivalente, vegetația pe care o avem actualmente la Someș e o vegetație care are un rol în purificarea apei, are un rol în susținerea habitatelor de pești și de păsări și deci, ea nu este echivalentă unei vegetații în jardinieră.

Această operațiune înseamnă excavarea a unui kilometru de mal de Someș, la o adâncime mai mare de 12 metri, această operațiune e automat o operațiune de intervenție gri la Someș, e oposul la tot ceea ce recomandă directivele europene, ceea ce finanțează UE acum, soluții bazate pe natură, soluții verzi la râuri și e ireversibilă” a precizat arhitectul Adriana Măgerușan.

Arhitectul Adriana Măgerușan a mai precizat în cadrul dezbaterii că acțiunea demolării în sine va avea un impact de mediu imens: „Să demolezi 13 hectare de oraș fără nicio considerație, fără a păstra nici măcar o clădire, si sa reconstruiești această zonă de la zero fară a ține cont nici măcar de o structură urbană preexistentă asta este din toate punctele de vedere o acțiune cu impact asupra mediului fantastic, de asta numesc acest proiect, un proiect care propune o arhitectură extractivă cu fațade verzi și de fapt o să avem o situație în care malurile Someșului vor deveni mai degrabă mall-urile Someșului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *