USR organizează dezbaterea  „Femei în politică”  despre rolul femeilor în politică

0

Vineri, 30 septembrie, proiectul USR „Femei în politică” va dezbate tema participării și reprezentării femeilor din România în politică alături de mai mulți lideri de opinie din județul Cluj.

Discuțiile vor porni chiar de la studiul realizat de către Expert forum pentru partidul USR, cu susținerea Fundației Friedrich Naumann – România, conform căruia reprezentarea femeilor în politică a devenit în ultima decadă o prioritate a Uniunii Europene și o temă importantă a agendei publice.

Din păcate, nu ne putem lăuda ca țară cu cifre pozitive în acest domeniu. Astfel, în cazul României, indicatorii de reprezentare politică a femeilor sunt de natură să releve un decalaj substanțial în raportul cu Vestul Europei.

Ocupăm ultimele locuri în Gender Equality Index (GEI), indexul echității de gen în țările UE, respectiv reprezentarea femeilor în parlament, în guvern sau în consiliile locale ne situează în vecinătatea unor țări fără tradiții democratice robuste, cu regimuri hibride sau autoritare.

„Era o vreme când nu doream să discut pe subiectul „𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐚̆” pentru că mi se părea că atitudinea de victimă nu ne va ajuta să fim vreodată altceva, era o vreme când credeam că 𝐦𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚 (chiar și în politică) însemna să ai rezultate bune chiar și într-un domeniu preponderent masculin fără pic de ajutor ( și doar știam bine ce înseamnă asta pentru că am terminat Politehnica și am lucrat într-un domeniu tehnic când nu era așa atractiv pentru femei).

Am greșit.

Dacă teoria mea ar fi fost adevărată situația de pe șcena politică ar fi urmat trendul din IT unde în România avem multe femei în top management, multe companii ce au peste 50% personal feminin și situația nu ar fi fost cea din pozele de mai jos. Problema aceasta (chiar așa, voi ce credeți, e o problemă sau nu?) s-ar fi rezolvat de la sine în timp prin implicarea tot mai mare a femeilor în politică. Și când mi-am dat seama că am greșit m-am apucat să citesc, să înțeleg mai multe despre acest subiect. Și nu doar să înțeleg, dar să privesc cu ochi critici ce citesc (doar aș fi vrut să caut orice ca să-mi arate că de fapt nu greșisem) și am ajuns la câteva concluzii legate de acest subiect:

  • e 𝐮𝐧 𝐬𝐮b𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 și trebuie să rămînă așa pînă când situația se va normaliza.
  • e o datorie să milităm că 𝐟𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞/𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐯𝐢𝐬𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐜𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞, dar nu putem să facem asta fără a le arăta sufieciente modele ( în contextul complicat al lumii e cu atât mai important)
  • e deja târziu și ne mișcăm mult prea încet (uitați-vă la poze). Există soluții, dar ele nu sunt simple deloc și trebuie integrate în contextul local” a explicat oportunitatea dezbaterii consilierul local USR și totodată organizatorul Adriana Cristian.

Dezbaterea are loc  la Librarium Book Corner (Bulevardul Eroilor, Nr. 15) începând cu ora 18:00 pentru a schimba idei și, eventual, a împărtăși propriile experiențe cu următorii vorbitori:

  • Alina Gîrbea – Coordonatoare proiect „Femei în politică”;
  • Oana Murariu – Deputată de Cluj;
  • Anca Marcu – Viceprimăriță a Comunei Cojocna;
  • Adriana Cristian – Consilieră locală a Municipiului Cluj-Napoca;
  • Barbu Mateescu – Sociolog;
  • Ovidiu Pecican – Istoric;
  • Andreea Voină – Doctor în Științe Politice

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *